Uzmanlaşmak kökü nedir?
“İhtisas” kelimesinin kökü olan “uzman” kelimesine Türk Dil Kurumu tarafından verilen anlamlar arasında “(kişi), uzman, yetenekli” ve “uzman” (belirli bir konuda, belirli bir işte geniş bilgi, görüş vb. beceriye sahip olan kişi) anlamları yer almaktadır (1).
Uzman kelimesi neyi?
Uzman, belirli bir alanda ileri tekniklere veya becerilere sahip kişidir. Uzmanlık dalları ve alanları, yüksek öğrenim sürecinde özel bir yer tutar. Örneğin, tıp fakültesinden mezun olduktan ve genel bilgi aldıktan sonra bir dal seçilir ve bu dala uzmanlık denir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Kariyer kelimesinin kökü nedir?
Fransızca carrière kelimesinden gelir. Kelimenin öznel anlamı: bir yere gitmek, bir yere varmak. Sözlük anlamı: Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen seviye, başarı ve uzmanlık.
Uzman kökü nedir?
Uzman – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe uz “usta, zanaatkar, usta” sözcüğünden Yeni Türkçe +mAn ekiyle türemiştir.
Kelimenin kökü ne demek?
Dildeki varlıkların karşılığı olan kelimelerdir. Tek başlarına kullanılabilirler: house, stone, hand, water, vb. Örnek: paint < paint kelimesine “-mak” ekini ekleyebiliriz.
Uzmanı ne demek?
Uzman kelimesi geniş bir terimdir. Uzman kimdir sorusuna şu şekilde cevap verilebilir; genel olarak, herhangi bir işte bilgi, görüş ve becerileri kullanılan kişidir. Günümüz teknolojisinin gelişmesiyle birlikte birçok uzmanlık alanından bahsetmek mümkün hale gelmiştir.
Uzman doktor ne dir?
Uzman hekim; Bu ünvan, normal tıp eğitiminin dışında bir tıp dalında eğitim almış ve o dalda yapılan sınavlarda başarılı olmuş kişilere verilir.
Uzman nasıl olur?
Uzman Çavuş olmak için gerekenler: Uzman Çavuş adayları sınavları ve mülakatları tamamladıktan sonra eğitilirler. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar Uzman Çavuş olurlar. Uzman Çavuş olmanın bir diğer yolu da Uzman Onbaşı’dan Uzman Çavuş’a terfi etmektir.
Kök kelimesi Türkçe mi?
Kök – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kök kelime “bitki kökü”nden türemiştir.
Türemiş kökü nedir?
Türemiş sözcük veya türemiş kelime, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere türetme ekleri eklenerek türetilen bir sözcüktür. Basit biçimdeki türemiş sözcüklere kök sözcükler de denir.
Eski Türkçe ok ne demek?
Okı- fiilinin Eski Türkçedeki ilk anlamı çağırmak, çağırmak, davet etmek anlamlarına gelmektedir.
Öğretmen kelimesinin kökü nedir?
Tanım ve Etimoloji Öğretmen kelimesinin kökeni Eski Türkçedeki “öğretmek” fiiline dayanır. Batı dillerinde “insan, insanoğlu” anlamına gelen “öğretmek” fiiline “-man, men” ekinin eklenmesiyle isim haline geldiği düşünülmektedir.
Zeka kelimesinin kökü nedir?
Kökeni bilim. Zeka kelimesi Türkçe’ye Arapça’dan gelmiştir. Arapça’da ذكاء “parlaklık”, “zihnin parlaklığı” anlamına gelir; ayrıca “ateşi körüklemek” anlamında da kullanılır. Anlak, understand (anla-) fiil kökünden türetilen tamamen Türkçe bir kelimedir ve basitçe anlama ve algılama yeteneği anlamına gelir.
Okur kökü nedir?
Eski Türkçedeki okı – “çağırmak, haykırmak, söylemek (yazmak)” fiilinden türemiştir.
Olgunlaşma kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe olġun “olmuş, büyümüş” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe ol- fiilinden Eski Türkçe +gIn ekiyle türemiştir.
Hangi kelimesinin kökü nedir?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.
Ilgi kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
İlgi – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe il- “yaklaşmak, tutmak” fiilinden Yeni Türkçe +PDU ekiyle türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın. Arapça alaka “ilişkili olmak” kelimesinden serbest çağrışım yoluyla türediği açıktır.
Yüksek kelimesinin kökü nedir?
yü-k kökünden yük+se- “yükselmek” sözcükleri, ismi fiile dönüştüren +se- ekiyle türemiştir. Bu fiilden ise Yüksel+k “yukarı” sözcükleri, fiili isme dönüştüren -k ekiyle türemiştir.