Bir kadın erkeklerin yanında namaz kılabilir mi?
Hanefi imamlarından Züfer’e göre, imam istemese bile kadınlar erkek cemaatle namaz kılabilir. Bütün bu şartlar bir arada mevcutsa, mahrem olsun veya olmasın, erkeklerle aynı safta namaz kılan bir kadının iki yanında bir erkeğin, arkasında da bir erkeğin namazı bozulur.
Kadın ve erkek aynı yerde namaz kılabilir mi?
Cemaatle namazda erkeklerin kadınlarla aynı safta durmasına “muhâzât-ı nisa” denir ki, kadınların erkeklerle aynı safta veya erkeklerin önünde durarak namaz kılmaları anlamına gelir. Bütün mezheplere göre, cemaatle namazın karışık erkek ve kadınlar tarafından bu şekilde kılınması doğru görülmemiştir.
İslamda kadın ve erkek bir arada oturabilir mi?
Cevap Metni. Allah’a hamd olsun. Erkeklerle kadınların bir araya gelmesi, kendi aralarında bir araya gelmeleri, bir arada bulunmaları, kalabalık bir yerde bulunmaları ve kadınların erkeklerle bir arada bulunması İslam Şeriatında haramdır.
Namaz kılan erkeğin önünden kadın geçerse namaz bozulur mu?
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sahih hadisine göre, üç şey – namaz kılanın önünde sutra yoksa veya kendisi ile sutra arasındaysa – namazı bozar. Bu konuda (3404) numaralı sorunun cevabını görebilirsiniz.
Kadın kadının mahrem yerlerine bakabilir mi?
Bir kadının diğer kadınların önünde ve bir erkeğin diğer bir erkeğin önünde ne kadar örtünmesi gerektiği konusunda alimler arasında farklı görüşler vardır. Ebu Said el-Hudri’nin rivayet ettiği bir hadiste şöyle denmektedir: “Bir erkek bir erkeğin mahrem yerlerine bakmamalı ve bir kadın da bir başka kadının mahrem yerlerine bakmamalıdır.”
Erkeğin mahrem yerleri neresidir?
Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli âlimlerinin çoğunluğuna göre erkeğin avret yeri göbek ile diz kapağı arasındadır. Hanefiler diz kapağını da avret yerlerine dahil etmişlerdir. Hz. Peygamber bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Müslüman erkeğin uyluğu avret yeridir.” (Ahmed, III/478).
Yatak odasında namaz kılmak caiz midir?
Demek istediğimiz şudur; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın caiz olup olmaması bakımından bir fark yoktur.
Kadınlar kendi aralarında cemaatle namaz kılabilir mi?
Bir kadının, yalnızca bir yerde toplandıkları zaman kadınlara namaz kıldırması tavsiye edilir. Fakat imam önün ortasında durur (gelecekte değil). Buna göre kadınların kadınlara imam olması caizdir ve imamları doğrudur.
Kadın başı açık namaz kılabilir mi?
Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına eren bir kadının namazını başörtüsü olmadan kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salat, 85 [641]; Tirmizî, Salat, 160 [377]).
İslamda evli kadının erkek arkadaşı olur mu?
Kadın ve erkeğin toplumsal hayatta bir arada olması dinen yasak değildir, ancak bu ilişkide uyulması gereken kurallar vardır. İslam, kadın ve erkek arasındaki toplumsal ilişkilerin dengeli bir düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır.
Sevgiliyle sarılmak haram mıdır?
Zinanın gerçekleşmesi için eşlerden birinin diğeriyle cinsel ilişkiye girmesi gerekir. Kucaklaşmak veya öpüşmek zina sayılmaz, ancak zina girişimi aşamasında olan zina hakkında konuşmak için kolay bir kanıt sağlar.
Namaz kılarken gözden yaş gelmesi ne anlama gelir?
Namaz dışında, her ne sebeple olursa olsun ağlamak ve ağlamanın sonucu abdesti bozmaz. Ancak, dünyevi kaygılarla namazda yüksek sesle ağlamak, kişinin namazını bozar, fakat abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidaye, 1/62).
Namaz kılan birinin önünden neden geçilmez?
Namaz kılanın yanından, gerek içeride, gerekse dışarıda, zaruret olmadıkça geçilmemelidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), namaz kılanın önünden geçmektense beklemenin daha hayırlı olduğunu bildirmiştir (Buhârî, Salat, 101 [510]; Müslim, Salat, 261 [507]).
Namaz kılarken korkmak namazı bozar mı?
İslâm âlimleri bu hadise dayanarak, namaz esnasında akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı namazın bozulmayacağını açıklamışlardır (Kâsânî, Bedâî’, 1/215; Şevkânî, Neylü’l-evtâr, 2/397-398 [861]). Ancak insanın aklına gelen dünyevî düşüncelerle meşgul olmaması gerekir.
Kadınlar kendi aralarında cemaatle namaz kılabilir mi?
Bir kadının, yalnızca bir yerde toplandıkları zaman kadınlara namaz kıldırması tavsiye edilir. Ancak imam ilk sıranın ortasında durur (önlerinde değil). Buna göre, bir kadının kadınlara imamlık yapmasına izin verilir ve imamlığı geçerlidir.
Kadının ayakları mahrem mi?
Kadınlar çıplak ayakla namaz kılabilir mi? Hanefi mezhebinde hâkim olan görüşe göre kadınların ayakları avret yeri olmadığından, topukların üstü açık olmamak şartıyla çorapsız namaz kılabilir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Erkekler yarım kolla namaz kılabilir mi?
Eskiden kollarını sıvamak kibir alameti sayıldığı için kollarını sıvayarak namaz kılmak mekruh sayılıyordu (el-Fetâvâ’l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir anlayış yoktur. Öte yandan erkeklerin kısa kollu gömlekle namaz kılmasında bir sakınca yoktur.
Kadınlar sokakta namaz kılabilir mi?
Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları dışında bütün bedeni mahremdir (Mevsili, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Bu sebeple vücut hatlarını ve tenini belli etmeyecek bir elbise ile namaz kılmalıdırlar.