Kocanın annesine bakmak zorunda mı?
Cevap: İslami aile yapısında erkek evin reisidir. Bir erkeğin karısı, kocasının rızası çerçevesinde hareket etmelidir. Karısının ebeveynleri, erkeğin bakması gereken aile üyeleridir. Kadının kocasına yardım etmesi görevidir.
Evli kadın annesine bakmakla yükümlü mü?
İkinci bölümdeki ‘kanunen bakım yükümlülüğü bulunan’ ifadesi; engelli kişinin eşi ve 18 yaşını doldurmamış ana ve/veya babası sigortalıdır. Bu durumda, evli veya 18 yaşını doldurmamış olan ve kendisinin ana ve/veya babası olduğu engelli kişi ikinci bölüm kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Karım anneme bakmak zorunda mı?
Eşinizin ailesine bakmak zorunda değilsiniz. Eşiniz sizi birlikte yaşamaya zorlarsa bu bir kusur ve boşanma sebebidir. Ancak eşinizin ailesine sevgi ve saygı göstermeli ve onlara iyi davranmalısınız.
Kadın kocasından izinsiz annesine bakabilir mi?
İslam hukukuna göre, bir kadın kocasının anne babasına bakmakla yükümlü değildir; kocasının böyle bir yükümlülüğü yoktur. Ancak, onlara bakacak kimse yoksa, bir kadının kocasının ihtiyaç duyduğunda yapması gereken bu kutsal hizmete katılması hem dini hem de insani bir görevdir.
Kaynana’nın gelin üzerinde hakkı var mı?
“Eşlerin kayınpederlerine karşı bir bakım görevi var mıdır?” İslam alimleri bu konuda şunları söylüyorlar: “Bir gelin kendi kocasına veya kendi çocuğuna bakmakla yükümlü değildir. Bu nedenle kayınpedere karşı bir bakım görevi yoktur.” Bu hüküm, yükümlülük açısından değerlendirilmiştir.
Erkek evlat anneye bakmak zorunda mı?
Tüm çocuklar anne babalarına bakmakla yükümlüdür. Ancak, ilk sorumluluk maddi olarak iyi durumda olan oğullarına bakmaktır. Eğer onlar çocuklara bakmıyorsa, kızları da bakmak zorundadır. Eğer anne babalar fakirleşirse veya yaşlanırsa ve artık çalışamaz hale gelirse, onlara bakma ve onları destekleme sorumluluğu çocuklara düşer.
Önce eş mi anne baba mı?
Kök aileniz ne olursa olsun. Yani eşiniz. Aile her şeyden önce gelir. Yani eşiniz/kocanız her şeyden önce gelir. O aile artık sizin ailenizdir. Eşiniz sözleşmeli çalışan değilse, o zaten ailenizin bir üyesi olmuştur.
Kanunen anneye bakmak zorunda mı?
Türk Medeni Kanunu’nun 328. maddesine göre, ana ve baba, çocuklarının 18 yaşına (erginliğe) gelmesine kadar onlara bakmakla yükümlüdürler.
Bir erkek kimlere bakmakla yükümlüdür?
Müslüman bir erkek, sırası geldiğinde en yakınından en uzağına kadar muhtaç akrabalarına bakmak ve elinde kalanları infak etmekle yükümlüdür. Anne, baba, atalar, çocuklar, torunlar ve altsoy, zekat dışında başka bir nafaka hakkına sahiptir; onlara zekat verilemez.
Kadın kocasının ailesiyle görüşmek zorunda mı?
Bu yaklaşım ve davranış her iki eş için de geçerlidir. Eşin, erkek veya kadın olsun, ailesiyle görüşmesini engellemek boşanma sebebidir ve başvuru üzerine tazminat da verilebilir.
Dinimize göre gelin kaynanasına bakmak zorunda mıdır?
Dini sebeplerden dolayı bakmakla yükümlü değilse kültür yoktur. Gelinin doğma sebebi kaynanasını ilgilendirmez. Allah razı olsun.
Anne baba hakkı mı koca hakkı mı?
“Sonra Allah, Resûl’e, kocasına itaati sebebiyle onu affettiğini vahyetti” gibi rivayetlerden, kocanın hakkının önce geldiği açıktır. Ancak, anne babaların sürekli olarak aile işlerine karışmaları uygun değildir.
Evli bir kadın annesine bakmakla yükümlü mü?
Bir evde bakıma ihtiyacı olan ebeveynler varsa, onlara bakmak veya baktırmak çocuğun görevidir. Bir çocuk isterse, ebeveynlerine bakabilir.
Evli kadın kocasından izinsiz bir yere gidebilir mi?
Peygamber şöyle cevap verdi: “Kocanın karısı üzerindeki hakkı, kocası binici iken bile onu arzuladığında ona engel olmaması ve kadının da izni olmadan evinden ona bir şey vermemesidir.” Eğer bunu yaparsa, sevap kocasına, günah ise kendisine ait olur.
Koca karısından izin almalı mı?
Eşler, birbirlerinden izin almak zorunda oldukları için yeni deneyimlerden kaçınabilirler. Bu nedenle, birbirlerinden izin almaları gerekip gerekmediği eşlerin kendi karar vermesi gereken bir konudur. Bu, her çiftin kendi durumlarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak vermesi gereken bir karardır.
Kanunen anneye bakmak zorunda mı?
Türk Medeni Kanunu’nun 328. maddesine göre, ana ve baba, çocuklarının 18 yaşına (erginliğe) gelmesine kadar onlara bakmakla yükümlüdürler.
Erkek evine bakmak zorunda mı?
Erkek, ev halkının ve karısının geçimini sağlamakla yükümlüdür. Çünkü erkek, kadını Tanrı tarafından kendisine emanet edilen bir mülk olarak kabul etmiştir. Kadını yanına aldığında, hayatının geri kalanında ona bakmayı ve ihtiyaçlarını karşılamayı taahhüt etmiştir. Dolayısıyla bir erkek, bir kadının malına onun rızası olmadan dokunursa, bunun yasal sonuçları vardır.
Erkek kardeş kız kardeşe bakmak zorunda mıdır?
Bu sebeple evlenmesi caiz olmayan kan hısımlarına, eğer ihtiyaçları varsa, yakınlık kuralına göre nafaka sağlamakla yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsut, 5/208). Buna göre erkek, ihtiyaç sahibi kız kardeşinin nafakasını sağlamakla yükümlüdür.
Kayınvalideye anne demek caiz mi?
Kaynana ve kayınpederin “anne” ve “baba” diye çağrılmamaları durumunda rahatsız olmaları da mümkündür. Ancak bu, gelenekten ve günümüzde nasıl yapıldığından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, kayınpederinize ve kayınvalidenize “baba” ve “anne” demenizde dini bir sakınca olmadığı söylenebilir.