Teknoloji Konusu

Bu buluş, özellikle oksidatif kurutmaya hassas meyve, sebze vb. gıda ürünlerinin nem düzeyini istenilen seviyeye düşürerek, katkı maddesi kullanmaksızın kaliteli ve besleyici özellikleri korunmuş bir ürüne dönüşmesini sağlayan Kapalı Döngü Modifiye Atmosferde Kurutma yapabilen bir fırın ile ilgilidir. Buluşun prototipi geliştirilmiştir. Oksijenin kurutma ortamında havadaki değer olan %21’den daha aşağı değerlere (%5’e kadar) istenilen diğer gazların karışımı ile düşürülmesi sonucu oksijen varlığında karşılaşılan kurutma problemlerinin çözümü sağlanmıştır.Bu buluş sayesinde, ürünlerin oksidasyona uğrayarak besin değerinin, renginin ve aromasının büyük ölçüde kaybolduğu sıcak havada kurutma yöntemi yerine, kapalı döngü modifiye atmosfer kurutma (KADMAK) yöntemi gıdalara ve oksijene hassas tüm diğer kurutulacak ürünlere uygulanabilmektedir.

Avantajları

  • Hammaddeden kaliteli ve besleyiciliği korunmuş ürünler elde edilir.
  • Nemli bölgelerde faaliyet gösteren firmalara avantaj sağlamaktadır.
  • Vitaminler, antioksidan maddeler, lezzet ve aroma açısından zengindir.
  • Bu yöntem alternatiflerine kıyasla daha az enerji harcar.

Uygulama Alanları

Gıda, makine alanlarında kullanılabilir.

 

 

 

Başvuru Sahipleri : Ayhan TOPUZ, Can ERTEKİN, İhsan Burak ÇAM
Buluş Sahipleri : Prof. Dr. Ayhan TOPUZ,  Prof. Dr. Can ERTEKİN, Öğr. Gör. Dr. İhsan Burak ÇAM
Patent No:2015/12570